SingleMalt-Bloggen

Antar att jag får bli den första att dra igång en blogg här på drinkmixer.se. Eftersom jag personligen är ett inbitet Whiskyfan och då speciellt inom singlemalt-whiskyn så blev det också naturligt att skriva lite om fenomenet. Det skall sägas att jag absolut inte är ett proffs i sammanhanget så jag gläds åt kommentarer som antingen tipsar eller rättar mig i den avseenden det kan upptäckas felaktigheter.

Jag har inte hållt på speciellt länge men hyllan har växt till sig och inte minst åtta sorter breder numera ut sig i vardagsrummet så ståtligt. För tillfället måste jag nog säga att favoriten får vara Oban och det var den jag också tänkte lägga lite energi på för att försöka presentera till läsarna.

Namnet Oban härstammar, som för de flesta whiskysorter, från orten som distilleriet ligger beläget i. Distilleriet Oban grundades 1794 och ligger på den väsrta sidan av Skottland. Oban ligger i regionen Highland vilket är en känd region när det handlar om just whisky. Smaken brukar beskrivas som eldig och komplex med en lång eftersmak och med en doft som är väldigt massiv med tydlig fatkaraktär.

På systemet får du betala i run da slängar kring 480 kronor för en 70 centilitersflaska. Människor som dricker Oban rekomenderas att droppa ner ett par stänk vatten för att öppna smaken ännu mer men det är givetvis något som varierar från person till person. Whiskyn har en alkoholhaltighet på 43 % och ä  mitt tycke en av de bästa singlemalt-whiskyn som jag själv testat.

Jag vet inte vad det är med just whisky som facinerar mig så mycket som det faktiskt gör. Det är lite tabu på det hela då väldigt många människor avskyr den starka och väldigt markerade smaken. Faktum är dock att jag har insett att det är större chans att människor börjar gilla whisky efter de testat en singelmalt framför en blended whisky. Många har få erfarenheter av just spritsorten och likställer all whisky med en Jack Daniels eller liknanade. Något som i mina ögon blir väldigt tragiskt då Jack Daniels inte ens borde få kallas whisky...